Αρχική » Αταξινόμητα » Δύο νέα Μουσεία από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Δύο νέα Μουσεία από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας


Με νέες, σύγχρονες μουσειακές δομές το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην ιστορική για τον ελληνισμό πόλη της Αλεξάνδρειας, άνοιξε τις πύλες του Πατριαρχικού Οίκου, με σκοπό την ανάδειξη των αρχαιολογικών και χριστιανικών θησαυρών που απόκεινται στην Αλεξανδρινή Εκκλησία. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ελληνο-ρωμαϊκού μουσείου και του σκευοφυλακίου της Πατριαρχικής βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ Άκη Γεροντόπουλο. Ο κ. Γεροντόπουλος έκοψε την κορδέλα μαζί με τον κυβερνήτη της πόλης της Αλεξάνδρειας κ. Ταρέκ Μάχντι ενώ αμέσως μετά ξεναγήθηκαν στους χώρους από τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο, που δήλωσε:

«Εγκαινιάζουμε δύο νέα Μουσεία στον χώρο του Πατριαρχείου μας, που αντικατοπτρίζουν την ιστορία του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Ό,τι κάνουμε για τους εαυτούς μας, πεθαίνει μαζί με μας. Ό,τι κάνουμε για τους άλλους και τον κόσμο, παραμένει αθάνατο. Κοινός παρανομαστής της προσπάθειάς μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα δύο Μουσεία μας, δεν είναι παρά η διατήρηση στο χρόνο και η συστηματική προβολή της πλούσιας παρακαταθήκης του Πατριαρχείου μας. Στόχος μας είναι να αντιληφθεί ο ευσεβής προσκυνητής ότι το Πατριαρχείο μας αποτελεί την κιβωτό της ελληνορθόδοξης παράδοσης στην Αίγυπτο. Παράλληλος στόχος είναι να συνειδητοποιήσει ο φιλόμουσος επισκέπτης ότι το Πατριαρχείο μας είναι και δυναμικός φορέας πολιτισμού, εντάσσοντας στον χάρτη της Αλεξάνδρειας δύο υψηλής αισθητικής μουσειακούς χώρους ιστορίας και μνήμης».

Ο υφυπουργός από την πλευρά του επεσήμανε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί παραβρέθηκα σε μια πολύ σημαντική στιγμή που αφορά τον Ελληνισμό, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας και την Αίγυπτο. Τα δυο μουσεία που εγκαινιάστηκαν, συνδέουν τους δυο λαούς, τον πολιτισμό τους και επιβεβαιώνουν τις μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας και φιλίας τους. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας έχει προσφέρει ήδη πάρα πολλά και θα συνεχίσει να προσφέρει με το σπουδαίο έργο του και αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτόν και όσους δούλεψαν για να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο έργο για τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό».

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s