Αρχική » Αταξινόμητα » Κακουργηματική δίωξη σε στελέχη της Proton για θαλασσοδάνεια Ποιους αφορά το κατηγορητήριο

Κακουργηματική δίωξη σε στελέχη της Proton για θαλασσοδάνεια Ποιους αφορά το κατηγορητήριο


proton-bank_b2

Για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτή καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή τα μέλη της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της  Proton , το καλοκαίρι του 2011 αλλά και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι με τις αποφάσεις τους  να προχωρήσουν σε παράνομες ρυθμίσεις δανείων προκάλεσαν στην τράπεζα ζημιά που ξεπερνά τα 38 εκατομμύρια ευρώ.

Η κακουργηματική δίωξη δεν αφορά τον ήδη κατηγορούμενο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αλλά στρέφεται κατά του συνόλου της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton αλλά και των δυο επιχειρηματιών – συνεταίρων και πρώην μετόχων της Ωμέγα Τράπεζα.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι δυο επιχειρηματίες φέρονται να  εισήλθαν στο ΔΣ της Proton μετά την απορρόφηση της τράπεζας τους από την δεύτερη και να έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει «θαλασσοδάνεια». Έτσι τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων διώκονται για κακουργηματική απιστία ενώ οι δυο επιχειρηματίες για ηθική αυτουργία.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, πως οι κατηγορούμενοι άναψαν το πράσινο φως για τις επίμαχες ρυθμίσεις ενώ είχε προηγηθεί ήδη από το Φεβρουάριο – Ιούνιο 2011 επιτόπιος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδας στα πεπραγμένα της Proton και ενώ είχε δοθεί από το τέλος του 2010 εντολή στην τράπεζα να ακολουθήσει «πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου».

Οι περιπτώσεις

Στην πρώτη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου ) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ τράπεζα ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.

O ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ τόσο της  Ωμεγα  όσο και της Proton. Παύτηκε από μέλος του ΔΣ της Proton κατ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του ΔΣ της στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του .

Στη δεύτερη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος (κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της Ωμεγα Τράπεζα, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. Ο ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ, τόσο την ΩΜΕΓΑ οσο και στην  Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το  δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s