Αρχική » Αταξινόμητα » Κινδυνεύει το πανεπιστημιακό βιβλίο από οφειλές στους εκδότες

Κινδυνεύει το πανεπιστημιακό βιβλίο από οφειλές στους εκδότες


Στα 56 εκ. ευρώ για διανεμηθέντα συγγράμματα στο έτος 2014-2015

DF547147ABFAE171FFBDF3B997639F78

Για τρόμο στον κλάδο τους «από την παρατεινόμενη κρίση και την άτυπη και διαρκή στάση πληρωμών» έκανε λόγο ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) σε επείγουσα συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε στην Αθήνα την Τετάρτη 3 Ιουνίου.
Χρόνιες αθέμιτες πρακτικές όπως «η ανεξέλεγκτη φωτοτύπηση επιστημονικών συγγραμμάτων» από φωτοτυπικά κέντρα αλλά και εντός των πανεπιστημίων, η φύση των εκδοτικών επιχειρήσεων επιστημονικών βιβλίων στην Ελλάδα που είναι «οικογενειακού τύπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με οικονομικά αποθεματικά μικρά έως ασήμαντα» σε συνδυασμό με την τρέχουσα «κωματώδη κατάσταση της αγοράς» και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εκδότες του ΣΕΕΒΙ δεν έχουν πληρωθεί για τα διανεμηθέντα συγγράμματα από τον Οκτώβριο του 2014 έχουν φέρει τους εκδότες σε αδιέξοδο, καθώς πρέπει στο μεταξύ να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους, μισθούς υπαλλήλων, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Οι οφειλές του δημοσίου στους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 φθάνει τα 56 εκατ. ευρώ και οι εκδότες δηλώνουν οικονομικά εξαντλημένοι ενώ αντιμετωπίζουν με τρόμο κατασχετήρια για απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές που καταφθάνουν στα γραφεία τους χωρίς να έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών με τα οφειλόμενα από το κράτος.
Όπως εξήγησαν αναλυτικά: «Α. Με κοινή υπουργική απόφαση (Φ.12/143573/β3/10-9-2014) επιβλήθηκε άδικα οριζόντια μείωση 15% της τιμής κοστολόγησης των επιστημονικών συγγραμμάτων από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και εξής, αν και υποβάλαμε έγκαιρα πρόταση αντισταθμιστικών μέτρων.
 
»Β. Με απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Οκτώβριος 2014) ενσωματώθηκαν οι Υπηρεσίες του καταργηθέντος Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως στη Γενική Διεύθυνση Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως. Ενώ είχε παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα (Ιούλιος-Οκτώβριος) ζυμώσεων για την τοποθέτηση νέων Γενικών Διευθυντών από την τελευταία κοστολόγηση νέων συγγραμμάτων, η νέα Γενική Διεύθυνση της Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως -για λόγους που δεν γνωρίζουμε- παρατείνει μέχρι σήμερα την μη κοστολόγηση των νέων συγγραμμάτων με συνέπειες: α) Τα ακοστολόγητα συγγράμματα που διανεμήθηκαν και διανέμονται στους φοιτητές της χώρας υπερβαίνουν τα 1.700 σε τίτλους. β) Το κόστος των ακοστολόγητων αυτών συγγραμμάτων ανέρχεται ήδη στα 5.500.000 €, τα οποία: προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφού δεν προϋπολογίζονται· προκαλούν οικονομική ζημία στους εκδότες, αφού διανεμήθηκαν και διανέμονται, αλλά, ως ακοστολόγητα, δεν τιμολογούνται· στερούν άμεσα έσοδα Φ.Π.Α. από το Υπουργείο Οικονομικών ακριβώς επειδή δεν τιμολογούνται».
Οι εκδότες του ΣΕΕΒΙ επισήμαναν μεν την καλή διάθεση που έδειξε ο άμισθος επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Παιδείας Φιλάρετος Αλικαρίδης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε πρόσφατη συνάντηση μαζί τους και την πρόθεση εξέτασης του ζητήματος της οριζόντιας μείωσης της τιμής των συγγραμμάτων και του πλήθους των ακοστολόγητων συγγραμμάτων, τόνισαν όμως ότι «το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 επιφέρει οφειλή συγγραμμάτων περί τα 56.000.000 €· από την άλλη, η μη αποπληρωμή της οφειλής αυτής θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα τόσο σε αδυναμία κάλυψης των φορολογικών υποχρεώσεών μας όσο και σε σοβαρή επιφύλαξη ως προς την ομαλή έναρξη διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016».
Τα παραπάνω εκθέτουν οι εκδότες σε σχετικό υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας, τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και παράλληλα καταθέτουν αίτημα εξαίρεσης της λιανικής πώλησης των επιστημονικών συγγραμμάτων από την εφαρμογή του νέου νόμου περί ενιαίας τιμής «ώστε οι μη δικαιούχοι αλλά ενεργοί φοιτητές να αποκτούν τα συγγράμματα των σπουδών τους στην τιμή -περίπου- της κοστολόγησης του Υπουργείου Παιδείας». Αυτά ενώ το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 βρίσκεται μόλις τρεις μήνες μακριά.

Σχολιάστε